kardinal-photo

Prvoga dana Festivala pogledajte igrani film Kardinal Židov koji je otvorio zagrebačko izdanje Festivala u kinima Europa i Tuškanac, u kojima ga je pogledalo oko 600 gledatelja. The Hollywood Reporter ga je opisao kao “fascinantno djelo ispričano s nesvakidašnjom dubinom i nijansama”. The Independent je naveo da je riječ o “snažnom, iznimno dobro produciranom filmu s nevjerojatnom glumačkom postavom”.

Film se temelji na istinitoj priči o Jean-Marie Lustigeru, poljskom Židovu, koji se pridružio katoličkom svećenstvu te je imenovan pariškim biskupom. Njegovo otvoreno isticanje dvostrukog identiteta kao „katolika Židova“ donijelo mu je prijatelje i neprijatelje iz obje religije. Lustigerova religijska podijeljenost nalazi se na velikom testu kad skupina časnih sestara karmelićanki odlučuje sagraditi samostan na rubu Auschwitza. Kako će se Lustiger postaviti?

Kardinal Židov je dobio Grand Prix za najbolju francusku TV dramu na Festivalu u Luchonu te je na Festivalu u Monte Carlu nominiran za najbolji film, najboljeg redatelja te najboljeg glumca. Ne propustite film za kojeg se u Zagrebu tražila ulaznica više. Film je na rasporedu 9. lipnja u 21 sat u Art-kinu Croatia.