rsz_img_0386

Nakon uspješnog prvog dana Festivala, drugi i završni dan otvaramo u 19 sati projekcijom kratkometražnog filma Naš posao mlade hrvatske redateljice Maje Šubarić Mahmuljin. Film, koji prati Blaža Kužnika, mladića s Downovim sindromom zaposlenog u jednom ljubljanskom restoranu, pobijedio je na Manhattan International Film festivalu, a prikazan je i u Ujedinjenim Narodima.

U istom terminu, odmah potom slijedi dokumentarni film Prazni vagoni koji prikazuje nevjerojatnu priču o preživljavanju više od 50.000 Židova u Drugom svjetskom ratu i o masovnom ubojstvu 11.393 Židova iz područja u Grčkoj i Makedoniji pod kontrolom Bugarske. Zavjeru o ubojstvu svih europskih Židova obilježili su “državnom tajnom”, no bez obzira na oznaku tajnosti, ona je bila drsko javna. Snimke vlakova čine zločin vidljivim. Kada je zavjera otkrivena, mnogi Bugari, crkveni vođe i sindikalisti, odvjetnici i liječnici, digli su se na noge. Bismo li riskirali svoj život da spasimo nekoga u dubokoj nevolji? Ovi hrabri Bugari potiču nas da možemo i moramo.

U 21 sat je završni program koji se sastoji od projekcije kratkometražnog filma Igre, nastalog na Međunarodnoj filmskoj radionici Festivala tolerancije, u kojem glume hrvatske zvijezde Jadranka Đokić i Janko Popović – Volarić, te dugometražnog igranog filma Žirafa. Yacine je veterinar u jedinom preostalom zoološkom vrtu u zapadnoj Palestini. Živi sam sa svojim desetogodišnjim sinom Ziadom. Ziad prijateljuje s dvije žirafe u zoološkom vrtu i čini se da jedino on može komunicirati s njima. Mužjak žirafe ugiba zbog zračnih napada u regiji. Njegova družica Rita neće preživjeti ako joj veterinar ne uspije pronaći novog partnera. Jedini zoološki vrt koji bi to mogao osigurati nalazi se u Tel Avivu.

Ulaz na sve projekcije je slobodan.